Tandartsangst

Artikel uit de “Dorpsklanken”.

“Nooit meer bang voor de tandarts”

Mondzorg Mellens en Psychologenpraktijk Eelde-Paterswolde, allebei gehuisvest in Gezondheidscentrum Eelde-Paterswolde, bundelen hun krachten om tandartsangst te lijf te gaan.

Volgens tandarts Roelof Mellens heeft maar liefst 40% van de Nederlandse volwassenen last van tandartsangst en 12% is zelfs zeer tot extreem angstig. Gelukkig gaan de meeste mensen die bang zijn wel naar de tandarts. Roelof: “Maar er zijn ook mensen die het tandartsbezoek uitstellen en dan kan het niet anders dan dat zij problemen krijgen aan hun tanden, kiezen of het tandvlees. En dat is natuurlijk heel jammer”.

Volgens GZ-psycholoog Sanne van Rossum-Alblas is de oorzaak van de angst meestal terug te voeren naar de jeugd. “In veel gevallen heeft men een slechte tandartservaring of is de angst ‘afgekeken’ van de ouders of afkomstig van sterk overdreven ‘griezelverhalen’ over de tandarts.”

Tandarts Roelof Mellens heeft veel ervaring met het behandelen van mensen met tandartsangst. Volgens hem is het vooral belangrijk dat mensen zich veilig voelen en controle houden over de situatie. Iedere stap in de behandeling wordt in overleg met de cliënt genomen en pas genomen als de cliënt het aandurft. Roelof: “Vaak komt de cliënt er dan achter dat het toch veel minder eng is dan men dacht.”

Maar er zijn ook mensen die zo bang zijn dat het verstandig is dat er eerst een afspraak met de psycholoog wordt gemaakt. Ze raken bijvoorbeeld helemaal in paniek bij de tandarts of zijn zo bang dat ze helemaal niet meer gaan. Volgens psycholoog Marjan de Jong zijn traumatische tandartservaringen vaak de boosdoener en is het belangrijk dat de trauma’s eerst behandeld worden. Gelukkig is tandartsangst goed te behandelen en zijn enkele sessies vaak al voldoende om weer naar de tandarts te durven gaan.

Marjan geeft aan heel blij te zijn met de samenwerking, want nu wordt het mogelijk de tandartspraktijk te betrekken bij de behandeling. Marjan: “Zo kan de cliënt bijvoorbeeld samen met de psycholoog de tandartspraktijk bezoeken en met ondersteuning van de psycholoog ter plekke leren de angst onder controle te krijgen”.

Volgens Sanne is het een groot voordeel dat zowel de tandartspraktijk als psychologenpraktijk gehuisvest zijn in het gezondheidscentrum. “Even de trap op en we zijn al in de tandartspraktijk, wat heel handig is voor de behandeling”.

Wanneer u meer informatie wilt over de aanpak van tandartsangst, neem gerust contact op met Mondzorg Mellens (tel. 050-3052700) of Psychologenpraktijk Eelde-Paterswolde (tel. 06-27316586 Marjan of tel. 06-57761225 Sanne).

Mondzorg Mellens | Paterswolde, Haren en Eelde